Sunday roast

sunday-roast thumbnail

De sunday roast is een eeuwenoude Britse traditie, die stamt uit de tijd dat de Britten hun zondagsbezoek aan de kerk thuis afsloten met een uitgebreide maaltijd. De sunday roast was een pronkstuk op tafel: een gerecht van geroosterd vlees, gecombineerd met een rijke garnituur van verschillende groente en andere ingrediënten. Inmiddels staat het gerecht op veel meer momenten op het menu. Ook tijdens de kerst!

Verwarm de over voor op 175°C. Snijd voor de knoedels het (oude) brood in blokjes en doe in een kom met melk, eieren en een snufje zout. Snipper de ui, snijd de kalkoenfilet in blokjes en hak de peterselie fijn. Verwarm de boter in een antiaanbakpan en fruit de ui met de kalkoen en de peterselie aan. Meng dit met de broodmassa en kruid met zout en peper. Laat 30 minuten staan. Voeg nu zo veel bloem toe tot het een stevige deegbal wordt. Vorm er mooie bollen van. Breng in een pan water met zout aan de kook en pocheer er 20 minuten de deegknoedels in. Laat voor het serveren goed uitlekken.
Leg ondertussen de rollade in een ovenschaal, plaats in de voorverwarmde oven en laat in ongeveer 25 minuten goed warm worden. Draai wel elke 5 minuten om, zodat het gelijkmatig kleurt en warm wordt. Rasp ondertussen de schil van een halve sinaasappel en een halve grapefruit en houdt apart. Snijd de schil van de citrusvruchten en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Vang het sap op en voeg samen met het uitgesneden fruit toe aan de citrusrasp. Verwarm in een ruime pan de roomboter, bak er de spekreepjes mooi bruin in en voeg dan de zuurkool en de geriste tijm toe. Kruid met zout en peper en schep er het citrusfruit met rasp en sap doorheen. Trancheer de rollade en desseer op de zuurkool. Lepel lekker wat van de pruimen confituren over de rollade. Serveer er de knoedels apart bij.

Wil je de voordelen van Aan Tafel dagelijks ervaren?

Bekijk ook