Zelf jam maken

jammaken thumbnail

De dag start je met een heerlijke boterham. En om deze boterham nog lekkerder te laten smaken kun je gemakkelijk je eigen jam maken. Met deze 7 stappen maak je gemakkelijke en heerlijke frambozen jam.

Laten we beginnen!

Stap 1: Voor de jam gebruiken we frambozen. Maak deze goed schoon onder de kraan en laat ze even uitlekken of dep ze droog. Bij diepvries frambozen haal je ze een paar uur van te voren uit de vriezer om te ontdooien voor gebruik.

Stap 2: Prak de frambozen met een vork fijn in een bakje. Zorg dat de frambozen goed droog zijn voordat je ze gaat prakken.

Stap 3: Voeg de gelei suiker toe en knijp een kwart van de citroen uit in het bakje. Als je een flesje citroensap gebruikt let er op dat je niet te veel toevoegt, 15 ml is genoeg.  Roer de gelei suiker en citroensap goed door en laat het mengsel voor een uur staan. Vergeet niet af en toe door te roeren.

Stap 4: Ondertussen haal je de rode besjes van de takjes af en spoel je deze uit onder de kraan. Doe de bessen in een grote pan en voeg water toe. Verwarm de bessen tot ze openspringen. Hierna kun je de bessen fijn prakken met een vork.
Tip! Om te voorkomen dat er te veel pitjes in de jam komen kun je voor het rode bessen mengsel een vergiet gebruiken.

Stap 5: Voeg het bessenmengsel en het frambozen mengsel in de pan en breng het aan de kook terwijl je er af en toe door heen roert.

Stap 6: Laat de jam 4 minuutjes koken. Als je meer van dunnere jam houdt kun je het natuurlijk ook langer laten koken.

Stap 7 (bijna klaar!): Haal de pan van het vuur en haal de schuimlaag van het mengsel met een schuimspaan of lepel. Vul het lege potje tot de rand toe met jou heerlijke jam en draai meteen de dop erop. Zet hierna eventjes het potje op de kop voor een paar minuutjes. Zet het potje dan weer recht op en laat de jam afkoelen.

En voila! Jouw eigen gemaakte jam! Heerlijk rood en vol liefde! Serveer lekker met wit of bruin brood en wat boter. Wat zullen jouw bewoners/patiƫnten smullen!

Tip! Na openen blijft de jam 3 weken goed in de koelkast. Ongeopend is de jam een jaar te bewaren. Zet de jam wel op een droge, donkere en koele plek.

Bekijk ook