Gestoofde sukadelapjes met bruin bier en appelstroop. Een gerecht zoals moeder het vroeger altijd maakte. Heerlijk zacht van textuur, verrukkelijk toch!
✤ Kruid de sukadelappen rijkelijk met zout en peper en haal ze aan alle kanten lichtjes door de bloem.
✤ Maak de uien schoon en snijd in halve ringen.
✤ Verwarm de roomboter tot deze begint te kleuren in een stoofpan en bak om en om de sukadelappen mooi bruin in.
✤ Voeg de gesneden uien toe en laat even meebakken.
✤ Blus af met het bier, breng aan de kook en draai het vuur lager.
✤ Voeg de appelstroop en de laurier toe en laat op een laag pitje gedurende ongeveer 3 uur zachtjes stoven en licht inkoken.
✤ Controleer of het vlees gaar is en breng de jus eventueel op smaak met zout en peper. Eventueel kun je de jus nog licht binden met maizena.
✤ Snijd, terwijl het vlees stooft, de onderkant van de witlof en snijd er de harde kern uit.
✤ Snijd in de lengte in grove stukken en bak kort aan in de olijfolie in een antiaanbakpan en kruid met zout en peper.
✤ Voeg de takjes tijm en de basterdsuiker toe en laat kort bakken.
✤ Blus de pan af met azijn en laat op een laag vuur smoren tot de witlof mooi beetgaar is.