Verwarm de over voor op 175°C. laat het bladerdeeg ontdooien en leg 2 plakjes naast elkaar op de snijplank. Smeer de plakjes in met de tapenade of pesto en leg de andere plak erboven op. Snij er repen van en draai deze een paar slagen tot een soort wokkel. Leg de bakplaat die bekleed is met bakpapier. Smeer lichtjes in met een losgeklopte eierdooier en bak in ongeveer 10-15 minuten af in de voorverwarmde oven.
Om er kaasvlinders van de te maken, leg je 2 plakjes bladerdeeg half over elkaar. Bestrooi met geraspte kaas en rol de linkerkant op tot het midden van de plak. Rol nu de rechterkant op tot het midden, zodat er 2 rolletjes tegen elkaar komen. Druk goed aan en smeer de bovenkant in met de losgeklopte eidooier. Plaats 30 minuten in de koelkast, zodat het goed stevig kan worden. Snijd in dunne plakjes, leg naast elkaar op de bakplaat en bak in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.