Tarte tarin ken je misschien als een taart die je op de kop bakt. Vaak gemaakt met appel. Wij geven dit van oorsprong Franse recept een twist door het te maken met bieten.
✤ Verwarm de oven voor op 185 °C met de boven- en onderwarmte aan.
✤ Vet 4 vuurvaste schaaltjes met een diameter van ongeveer 12 centimeter rijkelijk in met roomboter en verdeel de bruine basterdsuiker over de bodem.
✤ Leg in ieder schaaltje 3 blaadjes salie. Schil de rode ui en snijd in niet te dunne ringen.
✤ Snijd de gekookte biet in mooie plakken, en verdeel deze over de bodem van de schaaltjes en leg er de uienringen op.
✤ Kruid met zout en peper. Druk er het bladerdeeg op en zorg dat de randen helemaal gevuld zijn.
✤ Prik er met een vork enkele gaatjes in en plaats in de oven.
✤ Bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en krokant.
✤ Meng ondertussen de mascarpone met versgemalen peper en zout en roer los.
✤ Snijd de randen van de tartes tatin los en keer om op een bord.
✤ Schep er een beetje van de mascarpone op en serveer meteen.