3 x koken met

Seizoensgroenten

Het najaar staat bekend om de heerlijke en voedzame groenten. Door te kiezen voor seizoensgebonden eten, heb je niet alleen de beste smaken en voedingswaarden, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld én een gezondere levensstijl. Dus, duik de keuken in en zet in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. 

 

 

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 1,6 kg aardappelen (kruimig)
  • 800 g boerenkool (gesneden, vers of diepvries)
  • 4 rookworsten
  • 400 ml melk
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels mosterd (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: uitgebakken spekjes of jus voor extra smaak

1. Boerenkoolstamppot

Aan de slag:
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze in een grote pan met water en voeg een snufje zout toe.
  2. Breng aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 min. gaar.
  3. Voeg na ongeveer 10 min. koken van de aardappelen de boerenkool toe aan de pan. Laat dit nog 10 min. meekoken totdat zowel de aardappelen als de boerenkool gaar zijn.
  4. Terwijl de aardappelen en boerenkool koken, bereid je de rookworsten volgens de verpakking (meestal door ze 15 minuten in heet water te laten wellen).
  5. Giet de aardappelen en boerenkool af, maar bewaar een klein beetje kookvocht.
  6. Voeg de melk en boter toe en stamp het geheel fijn met een stampen.
  7. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.
  8. Breng op smaak met zout, peper en eventueel mosterd voor extra pit.
  9. Serveer de stamppot met de warme rookworst ernaast of er bovenop.
  10. Eventueel kun je nog wat spekjes of jus over de stamppot gieten voor extra smaak.

2. Pompoenquiche

Aan de slag:
  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een grote quichevorm (of twee middelgrote vormen) in met wat boter of olie.
  2. Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper.
  3. Rooster de pompoen in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  4. Bekleed ondertussen de quichevorm(en) met het bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet opbolt tijdens het bakken.
  5. Zet het deeg even in de koelkast terwijl de pompoen roostert.
  6. Bak in een koekenpan de rode ui en knoflook in een beetje olijfolie tot ze zacht en glazig zijn (ongeveer 5 minuten).
  7. Klop in een grote kom de eieren los met de room, en breng op smaak met zout en peper.
  8. Haal de pompoen uit de oven en verdeel de geroosterde pompoenblokjes, gebakken uien en knoflook over de bodem van de quiche.
  9. Verkruimel de geitenkaas (of feta) over de vulling.
  10. Schenk het eimengsel er gelijkmatig overheen.
  11. Zet de quiche(s) in de oven en bak gedurende 30-35 minuten, tot de vulling stevig is en het bladerdeeg goudbruin.
  12.  Laat de quiche even afkoelen voordat je hem in stukken snijdt. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 1 grote pompoen (ca. 800 g, geschild en in blokjes)
  • 2 rollen bladerdeeg (of quichedeeg)
  • 6 eieren
  • 250 ml slagroom of kookroom
  • 200 g zachte geitenkaas (of feta)
  • 2 rode uien (in dunne ringen)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel tijm (gedroogd of vers)
  • 1 theelepel rozemarijn (gedroogd of vers)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 100 g walnoten of pijnboompitten voor een crunchy topping

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 800 g gemengde paddenstoelen (champignons, shiitake, oesterzwammen)
  • 2 uien (fijngehakt)
  • 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 500 ml kookroom
  • 2 theelepels tijm (vers of gedroogd)
  • 2 theelepels rozemarijn (vers of gedroogd)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: peterselie of bieslook voor garnering
  • 3. Paddenstoelensoep

    Aan de slag:
    1. Snijd de paddenstoelen in plakjes.
    2. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en bak de uien en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn.
    3. Voeg de paddenstoelen toe en bak nog eens 5-7 minuten totdat ze goudbruin en zacht zijn.
    4. Voeg de tijm, rozemarijn en groentebouillon toe aan de pan.
    5. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
    6. Gebruik een staafmixer om de soep gedeeltelijk te pureren. Hierdoor krijg je een romige textuur, maar behoud je nog wat stukjes paddenstoel voor een stevige bite.
    7. Roer de kookroom door de soep en verwarm het geheel nog 5 minuten zonder te laten koken.
    8. Breng op smaak met zout en peper
    9. Garneer de soep met fijngehakte peterselie of bieslook en serveer met een stuk knapperig brood.

    Benieuwd naar alle najaarsproducten?

    Bekijk hier alle najaarsproducten op één pagina. Denk aan seizoensgroenten, verwarmende drankjes en heerlijke toetjes.