Eerste kok Ino Zweers van Attent zorg en behandeling kiest bewust voor een traditionele manier van eten bereiden en geeft daar zijn eigen draai aan. ‘Onze cliënten zijn dol op een oude vertrouwde stamppot en ook de zoete smaak van stoofpeertjes vinden zij heerlijk.’

Al 26 jaar draagt Ino zijn koksmuts met trots: ‘Je werkt met je handen en kunt ad hoc op de wensen van cliënten inspelen. Dat maakt dit werk zo leuk. In principe koken mijn team en ik ontkoppeld. Dat betekent dat we koken en terugkoelen. We koken vandaag voor morgen. Behalve met de feestdagen! Met Kerstmis doen we het helemaal anders. Eén week voor Kerstmis maken we op locatie de kerstdiners. We bereiden en serveren op de afdeling, direct aan de cliënt. Zo kunnen we er echt iets bijzonders van maken. Versbereide gerechten en alles net wat luxer en nog lekkerder, zoals onze cliënten dat vroeger thuis ook deden.’

MAAK VAN JE OUDE DAG EEN NIEUWE DAG: DAT IS HET MOTTO VAN VERZORGINGSHUIS REYSHOEVE IN TILBURG. IN AANLOOP NAAR DE FEESTDAGEN VERTALEN ZE DAT NAAR: ‘SAMEN HERINNERINGEN DELEN’. “WANT JUIST DAN STAAT ALLES INHET TEKEN VAN FAMILIEGEVOEL”, VERTELT RIA BEIJER, GASTVROUW OP DE AFDELING DALEM.

Mens en natuur gaan hand in hand

Een zorglocatie in een bosrijke omgeving waar bewoners hun eigen groenten en fruit kunnen kweken, onder begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar bij Nieuwe Hoeven in het Brabantse Schaijk gebeurt het. Josta Augenbroe (Teammanager Horeca & Facilitair en manager van Carrousel Groen) en Marcel Bongers (Manager bedrijfsondersteuning) delen hun inspirerende verhaal.

Ajam opor, sambal goreng kering tempeh en nasi putih. Met zulke prachtige namen voor gerechten waan je je zo in Indonesië. Voor Pieter Hartog is het dagelijkse kost. Hij is namelijk Hoofd Horeca bij Nusantara, een woonzorgcentrum voor ouderen met een Nederlands-Indische of Indonesische achtergrond. En die weten heel goed wat lekker is…

Hoe zorgen we ervoor dat we onze cliënten elke keer weer verrassen? Het is een belangrijke vraag bij verzorgingshuis De Bijsterstede in Tilburg. Niet voor niets heeft het de slogan: ‘Maak van je oude dag een nieuwe dag’. Adri Mathijssen, coördinator horeca, weet zijn cliënten gelukkig steeds weer iets nieuws voor te zetten, al bijna dertig jaar lang. Mét het team, benadrukt hij, want zijn collega’s zijn net zo enthousiast.

Op de (gesloten) dementieafdeling van zorgorganisatie Volckaert in Oosterhout koken ze elke dag met verse ingrediënten. Sámen met de bewoners. Op en rondom feestdagen maken ze daar altijd een extra leuk feestje van. Zo is er dit jaar tijdens Pasen een feestelijke high tea. Aan het woord: voedingsassistente Fatima Kanoui.

Bewoners van Catharinahof in Grave kijken reikhalzend uit naar het jaarlijkse kerstdiner in het restaurant van hun zorginstelling. Tijdens de feestdagen heeft chefkok Wil van der Linden namelijk iets heel bijzonders voor zijn gasten in petto. Om hen eens extra te verwennen, bereidt hij de kerstgerechten niet in een gewone pan, maar op een klassieke waterbadgrill.

“Bij ons genieten ouderen weer als vanouds van eten”

Om bewoners optimaal van maaltijden te laten genieten, is het belangrijk om te begrijpen hoe smaak werkt. Chefkok Willem Nijland past zijn kennis over smaaksturing al enige tijd succesvol toe in het restaurant Het Vestion in revalidatiecentrum Naarderheem in Naarden. Daar smullen cliënten dagelijks van verse, gezonde en ambachtelijke gerechten.