Duurzaam koken? Met deze tips lukt het

Energiezuinig koken hoeft niet moeilijk te zijn. Daarom geven wij jou graag een aantal handige tips en tricks om duurzaam te koken. Je bespaart geld, bent milieubewust bezig en je kan nog steeds de lekkerste gerechten op tafel zetten.
Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen op het gebied van duurzaam koken is de deksel zoveel mogelijk op de pan houden. Je bespaart hier wel 2 tot 3 keer meer energie mee! Ook de oven hoeft niet langer aan te staan dan nodig. Het is namelijk zonde als je oven al 10 minuten aan staat, voordat je jouw gerecht erin zet. Probeer dus goed te timen wanneer je de oven voorverwarmt en je ‘m nodig hebt.
Een andere simpele truc is het minderen van watergebruik. Een klein laagje water in de kookpan is vaak al voldoende. Zo behoud je ook meer vitamines in de groente die je kookt. Bovendien kan je 45 tot 80% energie besparen door op laag of half vuur te koken. Het duurt iets langer voordat je eten klaar is, maar het is wel winst voor je portemonnee!
Kruiden maken je gerecht altijd lekkerder, zoals smaakvolle basilicum, verse tijm of frisse munt. Hoe leuk wordt koken wel niet als de kruiden uit je eigen tuin komen? Dit is ook beter voor het milieu, want je gebruikt veel minder plastic verpakkingen voor elk verse kruid die je koopt.
Wist je dat een kilo groenten dat uit de grond komt twaalf keer minder energie verbruikt dan een kilo groente uit een kas? Verse groenten van Hollandse bodem zijn minder belastend voor het milieu.
Het kopen van producten is natuurlijk makkelijker, maar het zelf maken is veel leuker! Je hebt binnen no-time een heerlijke dressing, vullende soep of smaakvolle pastasaus gemaakt. Een stuk duurzamer én je bent ook nog eens gezonder bezig. Vaak zitten deze producten vol conserveringsmiddelen, zout en veel suikers. Iets wat je met zelf maken vermijdt.
Op het gebied van duurzaam eten is voedselverspilling is ook een goede tip om bewust bezig te zijn. Controleer je keukenkastje en koelkasten wat je nog hebt liggen en pas je menu aan zodat je het kan opmaken. Maak een boodschappenlijstje van wat je echt nodig hebt, dan koop je nooit teveel. En dreigt de houdbaarheid te verlopen, door het in te vriezen is het zomaar 3 maanden houdbaar! Vergeet niet de datum van het invriezen op de verpakking te noteren.