Eieren kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Goed eten levert een grote bijdrage aan het welzijn en herstel van cliënten en patiënten. Maar er komt veel bij kijken om dat goed te organiseren. Als specialist in de zorg vertalen we onze kennis daarom naar maaltijdconcepten en gemakkelijke toepassingen. Voldoende eiwitten zijn belangrijk bij een volwaardig dagmenu. Zo zou een eitje om de dag goed passen in een weekmenu. En hoe leuk is het om met Pasen dit eitje te kleuren met natuurlijke kleurstoffen? Hoog in eiwitten en het ziet er ook nog eens mooi uit aan de paastafel. Je moet even geduld hebben maar het resultaat mag er zijn.
Natuurlijke kleurstoffen om je eieren te kleuren:
Bordeauxrood: | rode-uienschillen |
Geel: | kurkuma |
Blauw: | rode kool |
Blauw tot paars: | bosbessen |
Groen: | spinazie |
Roze of rood: | bieten- of bessensap |
Bruin: | bereide koffie |

Hoe het werkt?
Hierboven staan de verschillende ingrediënten en de kleur die ze afgeven aan de eieren. Doe het kleuringrediënt in een steelpan met de eieren en bedek ze volledig met water. Breng het water aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes koken. Haal de eieren na 15 minuten uit het water en doe ze in een hittebestendige bak. Schenk het gekleurde kookvocht over de eieren heen totdat ze helemaal bedekt zijn. Voeg een flinke scheut azijn toe (ongeveer 1 eetlepel per 250 ml vocht) en bewaar ze op kamertemperatuur. Het duurt ongeveer 2-4 uur totdat de kleur erin getrokken is. Hoe langer de eieren in de verf zitten, hoe intenser de kleur wordt. Als de kleur op de gewenste sterkte is, haal dan de eieren uit het bakje en laat ze drogen. Je kunt ze met een beetje olie inwrijven om ze te laten glanzen. Zo kun je heel gemakkelijk paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten!
Veel plezier en alvast eet smakelijk.