Kerst in coronatijd? Zo maak je er tóch een feest van!

kerst-in-coronatijd-zo-maak-je-er-toch-een-feest-van thumbnail

Gezellig Kerst vieren lijkt in deze coronatijd misschien een hele uitdaging. Maar het kan wel! Wat kun je doen om van deze Kerst toch een feestelijke belevenis te maken? Laat je inspireren door de sfeermakende tips van twee experts.

Natuurlijk vieren wij gewoon Kerst!

‘Natuurlijk vieren wij gewoon Kerst’, vertelt Gerard Meeuws, coördinerend kok bij Archipel Zorggroep. ‘Zoals ieder jaar beginnen we al in de weken voor Kerst met de voorbereidingen. Het hangt een beetje af van het soort locatie hoe wij er precies invulling aan geven. Met een duidelijk plan en een goede taakverdeling proberen we eventuele kerststress te voorkomen. En natuurlijk kijken we naar de behoefte van de cliënten. Iemand die aan het herstellen is op onze revalidatieafdeling, heeft andere wensen dan iemand met een verstandelijke aandoening. Daar houden wij met Kerst extra rekening mee.’

Tips van Gerard: bereid Kerst goed voor en houd extra rekening met de behoefte van de cliënten.

Ook Vitalis WoonZorg Groep, waar Mirjam Srhoj werkt als aandachtsfunctionaris eten en drinken, doet er alles aan om van december een feestelijke maand te maken. ‘Het grootste verschil met andere jaren is dat de familie alleen op de kamer mag langskomen. Ze drinken dan vaak een kopje koffie op de kamer. Dat moet rond de feestdagen specialer kunnen, dachten wij! Iedereen mag daarom de komende weken gratis een lekkere kop koffie halen in ons grandcafé: een goede cappuccino of flat white, het kan allemaal. En natuurlijk zorgen wij voor iets lekkers erbij.’

Tip van Mirjam: zorg voor goede koffie en maak van het koffiemoment iets speciaals.

Bij Kerst hoort natuurlijk lekker eten. Maar tijd om uitgebreid te koken ontbreekt vaak. ‘Dat is helemaal niet erg’, vindt Gerard. ‘Voel je niet schuldig. Je kunt een koelverse of diepviesmaaltijd eenvoudig specialer en smakelijker maken. Voeg bijvoorbeeld gebakken uitjes toe. Dat ruikt ook nog eens heerlijk.’

Tip van Gerard: snijd (voor 10 personen) 5 uien, pers 2 teentjes knoflook boven de pan en voeg wat kerrie toe. Verdeel de gebakken kerrie-uitjes over de groente.

Besteed extra aandacht aan mensen met speciale dieetwensen.

‘Eén van onze cliënten is veganist’, vertelt Mirjam. ‘Wij willen voor hem met Kerst natuurlijk ook iets speciaals serveren. Hij is dol op een bonen, dus we gaan zorgen dat hij een heerlijke bonenschotel krijgt.’

Tip van Mirjam: besteed extra aandacht aan mensen met speciale dieetwensen.

Zowel Mirjam als Gerard vertellen over mensen die vanwege kauw- en slikproblemen een aangepaste maaltijd krijgen. Bij Vitalis maakt een kok de gemalen maaltijden mooi op, net als de andere maaltijden. ‘Daar heb je natuurlijk niet per se een kok voor nodig. Dat kun je zelf ook!’, aldus Mirjam.

Tip van Mirjam: serveer een gemalen maaltijd netjes op een mooi bord.

Tip van Gerard: voeg lekkere kruidenolie toe. Dat heeft geen invloed op de consistentie en veroorzaakt een heuse smaakexplosie.

Wist je dat smaakbeleving voor 80% draait om geur? Bovendien heeft een lekkere geur veel invloed op de sfeer.

Tip van Gerard: Maak stoofpeertjes! Deze geur verbinden de bewoners meteen met de winter en Kerst.

Extra tip (bij weinig tijd): wat kruidnageltjes en sinaasappel op het vuur zorgt ook voor een heerlijke kerstachtige geur.

Net als Gerard en Mirjam willen wij zorgorganisaties helpen om er extra gezellige feestdagen van te maken. Onze Christmas Foodtruck toerde daarom de afgelopen weken door het land. Ter inspiratie serveerden wij een smakelijke (kerst)maaltijd voor bewoners en medewerkers én deelden wij onze beste garneer- en aankleedtips.

Eén van onze tips: kleine aanpassingen kunnen veel invloed hebben op de (smaak)beleving.

Maar er samen het beste van maken, extra aandacht aan elkaar besteden en genieten van lekker eten, dat kan gelukkig nog wel!

Dit jaar kan er veel niet. Maar er samen het beste van maken, extra aandacht aan elkaar besteden en genieten van lekker eten, dat kan gelukkig nog wel!

Wij wensen je sfeervolle en smakelijke feestdagen!

Benieuwd naar onze garneer- en aankleedtips?

Bekijk ook