Op dit moment kun je problemen ervaren met het plaatsen van een bestelling. Klik hier voor meer informatie

Eiwitrijke voeding, een eitje?

Je komt het ongetwijfeld veel tegen in het rijtje met voedingseisen voor een of meerdere bewoners: een eiwitrijk dieet. Maar wat houdt dat nu precies in? En waarom is dat voor sommige ouderen erg belangrijk? Na het lezen van deze blog weet je waar je op kunt letten tijdens het koken van maaltijden en hoe je het menu erop aanpast.

Een eiwitrijk dieet

Een dieet waarbij extra gelet wordt op inname van eiwitten komt vaak voor bij mensen die daarin een tekort hebben. Dit kan komen door een vermindering van eetlust, of door ziekte en/of herstel.

Eiwit is een bestanddeel in voeding die nodig is voor de opbouw en instandhouding van spieren en herstel. Een belangrijke bouwstof voor het lichaam dus. Eiwit is de belangrijkste voedingsstof voor herstel tijdens ziekte. Als je te weinig eet, en dus een tekort aan energie hebt, dan gebruikt je lichaam eiwitten als energiebron. Dit leidt onder andere tot slechtere botten, huid, haar en nagels en zorgt voor afbraak van spierweefsel. Met krachtverlies tot gevolg, waardoor er meer kans bestaat op vallen en blessures. Iets wat erg risicovol is voor ouderen.

Eiwitrijke producten

Eiwitten vind je voornamelijk in dierlijke producten:

  • Vlees
  • Vis
  • Gevogelte
  • Eieren
  • Kaas
  • Zuivelproducten

In mindere mate vind je eiwitten ook terug in brood, noten, zaden en peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kikkererwten en linzen.

Dagelijkse portie eiwit

Kortom: eiwitten zijn van groot belang voor het menselijk lichaam. Eiwitten worden door het lichaam afgebroken en omgezet in aminozuren. Dit zijn belangrijke bouwstenen die je lijf niet altijd zelf kan aanmaken. Maar hoeveel hebben we er nu van nodig?

Voor gezonde volwassen geldt dat 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht een goede vuistregel is. Voor senioren is dat ongeveer 1 tot 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Tips voor meer eiwitten

Heel belangrijk dus, die eiwitten. Hoe kun je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten in het dagelijkse menu verwerken? Een aantal simpele tips:

  • Neem wat vaker een tussendoortje
    Zorg dat bewoners een eiwitrijk tussendoortje nemen. Denk aan een handje (ongezouten) noten, wat blokjes kaas of een beetje kwark met vruchten. Maar ook een snee krentenbrood met kaas of een sandwich met dubbel beleg.
  • Verrijk je eten
    De dagelijkse maaltijden kun je verrijken met eiwitten door er bijvoorbeeld noten, kaas, bruine bonen, zalm, kip of andere eiwitrijke producten aan toe te voegen. Een salade bijvoorbeeld kun je op deze manier heel eiwitrijk maken, net als pasta en ovenschotels. Of denk simpeler; serveer een gekookt ei bij de maaltijd en geraspte kaas voor over de groente.
  • Speciale eiwitrijke maaltijden:
    Aan Tafel biedt speciale eiwitrijke producten aan voor de ouderen die net een beetje extra nodig hebben. Daarnaast beschikt Aan Tafel over een ruim aanbod eiwitverrijkte maaltijden en producten van Carezzo. Deze zijn makkelijk te vinden door in de zoekmachine ‘Carezzo’  in te typen, zo zie je de producten en maaltijden in één oogopslag.